Εγκατάσταση Ubuntu με Wubi για αρχάριους

30 12 2009

Για την τελευταία έκδοσή του άρθρου επισκεφτείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδας μας. Δείτε το Ανανεωμένο άρθρο.
Επισκεφτείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα μας, όλα τα τελευταία νέα και βοηθήματα από τον χώρο της Τεχνολογίας. www.ask2help.gr

Πόσες φορές θέλατε να χρησιμοποιήσετε το Ubuntu αλλά δεν θέλατε να καταστρέψετε τον σκληρό από λάθος partitioning, να μπερδευτείτε με MBR και booting programs? Η μία λύση είναι τα live cds αλλά με αυτό τον τρόπο δεν χαίρεστε το λειτουργικό όπως θα έπρεπε. Η άλλη λύση ακούει στο όνομα Wubi και είναι ένα open-source προγραμματάκι που βοηθάει αρκετά σε αυτές τις περιπτώσεις!

Απαιτούμενα (προγράμματα, χρόνος):

  • Windows Operating System (XP, Vista, 7)
  • Wubi
  • GNU/Linux Ubuntu

Το Wubi εγκαθιστά το Ubuntu σε ένα αρχείο χωρίς να προβληματίζεστε με partitions και τρέχει το λειτουργικό natively στο σύστημά σας. Το καλύτερο είναι πως όταν αποφασίσετε να σβήσετε το Ubuntu, απλά κάνετε απεγκατάσταση το Wubi από το Add/Remove Programs!

Εγκατάσταση του Wubi

Κατανόηση της φιλοσοφίας του Wubi

Το βασικότερο της ευκολίας και χρήσης του είναι το ότι εγκαθίσταται σαν κανονικό πρόγραμμα στα Windows και απεγκαθίσταται το ίδιο εύκολα . Άρα , σε περίπτωση που κάνουμε κάτι τελείως λαθος στο Ubuntu και δεν ξεκινάει το ίδιο το λειτουργικό , θα μπορούμε να το απεγκαταστήσουμε με ένα κλικ .

Για κανένα λόγο να μην υπάρχει σύγχυση της έννοιας Virtual Machine και του Wubi. Στην πρωτη περίπτωση έχουμε ένα OS σε λειτουργία που μοιράζεται την RAM του με ένα guest OS . Εδώ όμως έχουμε το Ubuntu σχεδόν τελείως ανεξάρτητο από τα Windows. Η μόνη εξαρτηση του είναι το ότι τα αρχεία του εγκατεστημένα στα Windows .

Το πρόγραμμα όταν εγκατασταθεί μεταβάλει το boot.ini των Win NT 5.1 και 5.2 με επιτυχία για να έχουμε κατά το boot επιλογή για εκκίνηση του Ubuntu. Σε Win NT 6.0 έχουμε μεταβολή του bootmgr και διορθώνεται πιο άμεσα με την απεγκατάσταση του Wubi Ubuntu από ότι στο boot.ini όπου έχει αναφερθεί ότι δεν αφαιρείται η επιλογή για Ubuntu .

Wubi Specs:
Windows Xp/Vista
1 GHZ CPU or up
128 MB RAM or up
4GB free HD space

1. Κατεβάζουμε το Wubi.

2. Περίπτωση 1:
Ακολούθως το Wubi θα αναγνωρίσει την αρχιτεκτονική του επεξεργαστή(32bit, 64bit) μας και θα κατεβάσει αναλόγως την έκδοση (αν διακόψουμε για κάποιο λόγο το downloading, μπορεί να συνεχιστεί από εκεί που έμεινε, αλλά θα πρέπει να ξαναβάλουμε τα στοιχεία μας στο παράθυρο επιλογών . Προτείνεται να ΜΗΝ γίνει διακοπή καθώς μπορεί ( αν και γίνεται έλεγχος της ακεραιότητας του αρχείου από το πρόγραμμα ) το .iso να μας έρθει corrupted και να έχουμε μετέπειτα προβλήματα.)
Περίπτωση 2:
Αν θέλουμε να κατεβάσουμε εμείς το iso ή το έχουμε κατεβάσει από πριν, τοποθετούμε το iso στο ίδιο ακριβώς directory με τον wubi installer. Εδώ έχουμε αναγνώριση της αρχιτεκτονικής του live cd και απλά βαζουμε τα στοιχεία μας στο παράθυρο επιλογών και τελειώνουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο .

3. Επιλογές:

  1. Installation Drive(.. free) Ο χώρος εγκαταστάσεις.
  2. Installation size(GB): Επιλέγουμε το μέγεθος του συνόλου των virtual partitions του Ubuntu. Έχουμε επιλογή έως 30 GB.
  3. Desktop Environment: Επιλεγούμε Ubuntu με περιβάλλον GnomeKubuntu με περιβάλλον KDE ή με περιβάλλον KDE4 και Xubuntu με περιβάλλον XFCE
  4. Language: Επιλεγούμε την γλωσσά που προτιμάμε.
  5. Username: Επιλέγουμε ένα οποιοδήποτε με λατινικούς χαρακτήρες ονομα.
  6. Password: Επιλεγούμε ένα οποιοδήποτε δύσκολο κωδικό.

4. Μετα το restart εχετε επιλογη αναμεσα σε Windows XP/Vista/7 και Ubuntu.

Εγκατάσταση του Ubuntu

Λόγο του ότι το Ubuntu δεν είναι ακόμα εγκατεστημένο, με το Ubuntu installer (text mode) θα τρέξει την εγκατάσταση με βάση της ρυθμίσεις που κάνατε νωρίτερα με το Wubi.
Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση το σύστημα θα κάνει restart. Τώρα είστε έτοιμη να τρέξετε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο λειτουργικό σύστημα.

Διαγραφή του Wubi/Ubuntu
Start –> Control Panel –> Add or Remove Programs –> Wubi –> Remove

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

One response

14 07 2010
ren

Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο. Ευχαριστώ πολύ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s




Αρέσει σε %d bloggers: